Airco i.c.m. Zonnepanelen: Het antwoord op terugleververgoedingen!

0
24

Vorige week hebben we in deze krant een artikel gepubliceerd waarin de fluctuaties van de gasprijzen en de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI werden besproken. Kort terugkomend op deze onderwerpen zijn de gasprijzen de afgelopen dagen weer verder aan het oplopen wat een besparing van honderden euro’s per jaar en een terugverdientijd van de investering in airconditioning binnen een aantal jaar wederom bevestigd.

De vele positieve reacties op het artikel en vragen m.b.t. de nieuwsberichten op het gebied van zonnepanelen afgelopen week hebben ons gemotiveerd om dit vervolgartikel te schrijven met het gebruik van zonnepanelen als uitganspunt.Afgelopen week publiceerden de landelijke media artikelen met koppen zoals “Helft eigenaren zou nu geen zonnepanelen meer aanschaffen” en “Eigenaren zonnepanelen tot 270 euro per jaar duurder uit”. Huiseigenaren hebben nu te maken met terugleververgoedingen, extra kosten voor het terugleveren van overtollige zonne-energie aan het net.

De opkomst van zonne-energie heeft een groene revolutie ingeluid, maar recente ontwikkelingen werpen een schaduw op de (nog steeds) grote voordelen. In het licht van de stijgende teruglevertarieven en veranderingen in het zonne-energiebeleid, vinden huiseigenaren met zonnepanelen innovatieve manieren om hun investering te maximaliseren. De kern van de oplossing ligt niet in de productie, maar in de manier van het verbruik van de zonne-energie. Een van de meest effectieve methoden is het gebruik van deze energie voor zelfconsumptie.

Energiebedrijven betalen tegenwoordig minder voor de elektriciteit die zij kopen van producenten van zonne-energie dan het tarief dat zij voor verbruik in rekening brengen. Dit zorgt voor een minder gunstig investeringsrendement voor eigenaren van zonnepanelen, waardoor eigen verbruik een aantrekkelijkere optie wordt.De prikkel om de door zonnepanelen geproduceerde elektriciteit te verbruiken is tweeledig. Ten eerste kunnen huiseigenaren, door de elektriciteit zelf te gebruiken, de terugleververgoeding omzeilen. Ten tweede zorgt het onmiddellijke verbruik ervoor dat zonne-energie directe besparingen oplevert, zelfs zonder salderingsregeling.

Zelfconsumptie meest gunstig

Door de door zonnepanelen geproduceerde elektriciteit zelf te gebruiken voor verwarming, kunnen huiseigenaren een groter deel van de zonne-energie die ze opwekken verbruiken, waardoor de hoeveelheid die wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet aanzienlijk wordt verminderd. Een woning verwarmen met zonne-energie in plaats van gas heeft extra voordelen. Gasverwarmingssystemen werken doorgaans met een lager rendement en hebben hogere operationele kosten in vergelijking met hun elektrische tegenhangers, vooral wanneer de elektriciteit afkomstig is van zonnepanelen. Moderne airconditioningsystemen kunnen zeer efficiënt verwarmen.

Het implementeren van slimme energiezuinige airconditioningsystemen die verwarming voorzien van door zonne-energie opgewekte elektriciteit is een proactief antwoord op het veranderende landschap van stimuleringsmaatregelen voor zonne-energie. Het zorgt er niet alleen voor dat zonnepanelen een aantrekkelijke investering blijven door hun efficiëntie en financiële rendement te verbeteren, maar sluit ook aan bij de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen.

Combinatie met Thuisbatterij

Volgens een onderzoek van zonne-energiebedrijf Soly zou een aanzienlijk deel van de eigenaren van zonnepanelen nog steeds hun aankoop doen, wetende wat de voordelen zijn van zelfconsumptie. Uit het onderzoek blijkt ook dat er steeds meer belangstelling is voor thuisbatterijen. Overtollige zonne-energie kan worden opgeslagen voor later gebruik, waardoor een buffer ontstaat die kan worden aangeboord tijdens piekuren of wanneer de zonneproductie laag is, zoals ’s nachts of tijdens bewolkte omstandigheden. Deze aanpak zorgt ervoor dat huishoudens in hun verwarmings- en koelingsbehoeften kunnen voorzien zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot duurdere en minder milieuvriendelijke energiebronnen.

Door opgeslagen zonne-energie te gebruiken om aircosystemen van stroom te voorzien, kunnen huishoudens de afhankelijkheid van elektriciteit en aardgas uit het elektriciteitsnet nog verder verminderen. Overtollige zonnecapaciteit is geen overschot, maar een strategische troef die zorgt voor een constante aanvoer van schone energie, afgestemd op de behoeften van het huishouden en tegelijkertijd de ecologische duurzaamheid ondersteunt.

Airco Outletshop is inmiddels ook druk bezig met het opzetten van Alternatief Voor Gas. De verwachting is dat deze website in november live gaat. U zal hier een aanbod gaan vinden van de beste zonnepanelen, thuisbatterijen, volledig elektrische warmtepompen en warmtepompboilers. U kunt hiervoor ook nu al een offerte aanvraag doen. U zult hiervoor dezelfde service en tevredenheid ervaren die u al van Airco Outletshop gewend bent.

Conclusie: het profijt van zonnepanelen blijft sterk.

Ondanks zorgen over de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling in 2025, zoals gerapporteerd in het Algemeen Dagblad, blijft het profijt van zonnepanelen sterk. Hoewel de netgebonden voordelen kunnen afnemen, wordt de drang naar zelfvoorziening steeds uitgesprokener. Huiseigenaren kunnen een niveau van energieonafhankelijkheid bereiken dat hen beschermd tegen zowel schommelingen in de energieprijzen als beleidsveranderingen.

Wat kan Airco Outletshop voor u betekenen?

Airco Outletshop is een energieke speler in de markt met jarenlange ervaring in de klimaattechniek. Ons airconditioninginstallatiebedrijf is toegewijd aan het bieden van op maat gemaakte oplossingen die passen bij uw unieke behoeften. Wij zijn er daarom ook erg trots op dat wij u kunnen ontvangen in onze showroom waar u het comfort van airconditioning persoonlijk en vooraf kunt ervaren, diverse modellen van de beste merken kunt zien en wij u graag adviseren o.b.v. uw wensen. Doordat er verschillende merken en typen worden aangeboden, kan er altijd onafhankelijk (technisch) advies worden gegeven. Onze experts begeleiden u graag bij het selecteren van het meest efficiënte en effectieve airconditioningsysteem voor uw ruimte.

Prijstransparantie staat bij ons hoog in het vaandel en er zijn altijd acties. De slogan “altijd acties op de beste merken” komt dan ook niet uit de lucht vallen. Op dit moment biedt Airco Outletshop t/m 30 november de “NAJAARSACTIE” waarbij wij de meest energiezuinige modellen in de actie hebben gezet en nog voor de winter bij u kunnen installeren. Op de meest gewilde, superzuinige en speciaal voor verwarmen ontwikkelde ZSX modellen van Mitsubishi Heavy ontvangt u zelfs een extra korting!

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende technische opname en advies en u bent van harte welkom in onze showroom waar de koffie voor u klaar staat. Om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is voor uw bezoek, kunnen wij u uitsluitend ontvangen op afspraak. U kunt zich via www.airco-outletshop.nl/showroom online aanmelden voor een showroomafspraak.