Minister Hoekstra bezoekt Oude-Tonge: ​ Voorzieningen in stand houden op het platteland

0
91
Minister Hoekstra op bezoek in Oude Tonge - Foto Heijblom Fotografie

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken en CDA-partijleider, bracht maandag een bezoek aan Goeree-Overflakkee. In Oude-Tonge ging hij in gesprekmet inwoners en lokale CDA’ers over het belang van leefbaarheid, bereikbaarheid en voorzieningen in de dorpen en de regio. Ook werd stilgestaan bij de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Tijdens de rondleiding door Oude-Tonge kreeg Wopke Hoekstra van raadslid Tim Jochems meer te horen over de historie van het dorp en de mooie stap vooruit met de gebiedsontwikkeling van de dorpskern.

Hoekstra werd ontvangen in de Rooms-Katholieke kerk van Oude-Tonge, waar een aantal dagen daarvoor een indrukwekkende herdenking van de Watersnoodramp was. In de kerk en later ook bij de begraafplaats werd stilgestaan bij de slachtoffers. Het lokale CDA overhandigde de minister ook het nieuwe boek over de Ramp: ‘Waters’ van fotografe Robin de Puy. In het boek zijn (oud-)inwoners van Goeree-Overflakkee en hun ervaringen met de Ramp in beeld gebracht, met een foto en met tekst.

Tijdens de rondleiding door het dorp ging Hoekstra in gesprek met diverse inwoners uit Oude-Tonge. Familie de Wit deelde hun zorgen met de minister en trakteerde het gezelschap op kruukplaetjes. Met een ‘Bakkie to G-O’ in de hand van Hotel/restaurant “Lely” vertelde Oude-Tongenaar Anne Karsbergen over hoe fijn wonen het is op ons mooie eiland en wat er voor plattelandsgebieden nodig is om dit nu en in de toekomst zo te houden. Zodat ook haar kinderen hier later met net zoveel plezier kunnen wonen, als ze dat willen.

Inwoonster Anne Karsbergen in gesprek met de minister – Foto Heijblom Fotografie

Investeren in de voorzieningen op het platteland Kandidaat Statenlid Tea Both-Verhoeven bracht samen met de lokale CDA-raadsleden en wethouder ook de regionale uitdagingen onder de aandacht bij Hoekstra. Het bereikbaar houden van kleine kernen met het OV en de noodzaak van betere ontsluitingen van het eiland. Het behoud van de visserijsector en een sterke agrarische sector en het belang van het ziekenhuis en de spoedeisende hulp voor onze regio. Ook gaf Tea aan zich in de provincie in te willen zetten dat bij alle kernen een paar straatjes bijgebouwd mogen worden zodat onze jongeren hier kunnen blijven wonen en scholen en verenigingen in stand worden gehouden.

Wopke Hoekstra: “Tijdens een bezoek als dit wordt wederom duidelijk hoe belangrijk het is om te investeren in het platteland. Er vinden veel goede ontwikkelingen plaats en er is sprake van gemeenschapszin. Dat moeten we in stand zien te houden en dat kan alleen als de voorzieningen op orde zijn. Het gaat pas goed met Nederland als het in alle regio’s goed gaat.”