Oranjevereniging Ring van Oranje: Nieuwe Tonge is niet klaar voor kranslegging door Gay op Flakkee tijdens dodenherdenking

0
266

Misschien heb je het al voorbij zien komen, misschien ook niet. De afgelopen weken heeft Gay op Flakkee gekeken of ze, naast Middelharnis, ook in Nieuwe-Tonge een bloemstuk kunnen leggen tijdens dodenherdenking. Gay op Flakkee wordt altijd enorm warm ontvangen in Middelharnis en daar zijn ze elk jaar opnieuw heel erg dankbaar voor. Maar Gay op Flakkee op heeft er wat vrijwilligers bij gekregen en het eiland is groter dan alleen Middelharnis. Daarom leek het ze een leuk idee om elk jaar in nog een ander dorp een bloemstuk te leggen.

Voor Nieuwe-Tonge dacht Gay op Flakkee een goede ingang te hebben. Helaas zat die persoon niet meer bij het bestuur van de Oranjevereniging. Maar ze kon ons wel doorsturen naar de juiste persoon. Zodoende viel ons oog op Nieuwe-Tonge.
Telefonisch legden we uit wat ons plan was: Een boeket leggen waarbij de naam van onze stichting wordt genoemd. Geen poespas, geen vlaggen. Gewoon normale mensen die een bloemetje komen leggen om, in het bijzonder, de homo’s te herdenken die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze contactpersoon vond het een goed idee en ging het delen tijdens de vergadering. Het is immers geen beslissing die ze alleen kon en wilde nemen. Logisch.

Een dag na de vergadering kwam het telefoontje. Het bestuur vond het een goed idee, maar ze zijn bang dat Nieuwe-Tonge er niet klaar voor is. Geen bloemlegging voor Gay op Flakkee dus. Jammer, maar misschien is het dorp er over een paar jaar wel klaar voor, zo klonk ons antwoord.

Gay op Flakkee : Wij zijn niet boos op de Ring van Oranje. Ze moesten een besluit nemen en daar zouden mensen sowieso boos op worden. Want als ze wel ja hadden gezegd, dan waren er ook mensen niet blij. Zo werkt dat nu eenmaal. Het nieuws ging echter verder dan onze kringen, meer mensen kregen er lucht van. Zo weten we dat er een brief is gestuurd aan het college en nu natuurlijk dit bericht in het AD. Daarnaast zijn we ook al benaderd door Radio Rijnmond en krijgen we steun uit vele hoeken, zoals het COC en onze collega’s uit de Hoeksche Waard.

Dagen als deze zijn hectisch en emotioneel en die wensen we niemand toe. Maar het laat wel zien hoe hard Gay op Flakkee nog nodig is op dit eiland. Hopelijk kunnen we een bloemlegging door ons de komende jaren normaliseren. Dat we niet meer hoeven te vragen of we welkom zijn, maar dat we kunnen aangeven dat we erbij zijn.